søndag 14. mars 2010

Angrefristloven gjelder ikke alle.

Alle som starter opp med en bedrift registrerer seg i Brønnøysundregistrene. Dette gjelder både store bedrifter og små hjemmebaserte enheter.
Det er synd å si men veldig mange går i ”fellen” rundt rettigheter man har, dette fra å være forbruker til selvstendig næringsdrivende.

De fleste av oss har vel på ett eller annet tidspunkt vært borte i forsøk på telefonsalg. Den aggressive markedsføringen ved oppsøkende salg – uten at du selv som forbruker eller næringsdrivende har bedt om informasjon og tilbud.

Som forbruker/ privatperson, så er du heldigvis beskyttet av angrefristloven, selv om ikke alle er klar over dette. Det betyr i bunn og grunn at opplever du oppsøkende salg som forbruker utenfor et forretnings- utsalgssted, eller via telefonsalg så har du angrerett. Det kan være fort gjort å bli fristet til å takke ja til et tilbud som høres meget godt ut og det er her du minst har 14 dagers angrerett.

De fleste av oss har nok fått med seg at ved aggressiv markedsføring som telefonsalg har man angrerett. For deg som har gått fra, å være privatperson/forbruker og over til å starte opp for deg selv gjelder ikke denne loven. Næringsdrivende er ikke beskyttet på samme måte og dette vet de som driver med aggressiv markedsføring.

Veldig mange som nettopp har registrert seg med et firma vil med 100% sikkerhet bli ringt opp av denne type markedsførere, ja jeg sa 100%. Du vil med 99% sikkerhet bli ringt opp av flere og hvorfor det? Alle firmaene som driver med aggressiv markedsføring retter seg mot næringsdrivende og da særlig etter de som nylig har startet opp – på grunn av sannsynlig uvitenhet om dine rettigheter som næringsdrivende.

Alle disse firmaene får oppdateringer til en hver tid om eksisterende og NYSTARTEDE firmaer. De setter seg ofte ekstra godt inn i de nystartede firmaene for å lettere manipulere i land en avtale der og da på telefonen de planlegger å ta. Hvem er disse firmaene? Der vil jeg bare si at det er mange av dem og man skal ikke ta alt oppsøkende virksomhet under samme ”kam” heller.

Hva selger disse firmaene til deg som er næringsdrivende? De selger deg Internettsider med informasjon ut på markedet, slik at forbrukere lettere skal finne nettopp deg og ditt firma. De lover deg at de skal få deg opp på første side og så godt som øverst på denne siden – på sider som Google, MSN, Yahoo – alle de største søkemotorene folk flest bruker og er kjent med. De påstår at de bruker de og de søkeordene som de vil legge inn for deg osv. Det er jo kjempeflott – ikke sant?
Videre vil de få deg til å søke opp forskjellig på internett om du er i nærheten av din PC, dette for å vise deg sider de gjerne har hatt flaks med og lignende.
Når du endelig har skjønt hvor bra akkurat deres produkt er, avslutter de salget. IKKE si JA!!!

Disse firmaene ønsker helst at du sier ja der og da via telefon og bekrefter ditt svar via opptak, dette blir du opplyst om. De mest aggressive og dyreste får deg til å signere en avtale via PC der og da.

Jeg vil presisere at det finnes nok sider og firmaer som gjør en god jobb med disse tingene, men du skal ha mulighet til å se på dette selv før du tar en avgjørelse. Lag det til en regel for din egen del – Si alltid NEI! Er det et seriøst firma som ringer deg opp kan de sende deg en mail over både tilbud de ønsker å gi deg og AVTALEVILKÅRENE de har.

Hvorfor gjør de dette. De vet at du ikke kommer deg ut av avtalen ettersom de ringer deg som næringsdrivende/ firma. Den eneste måten man kan komme seg ut av en slik avtale, er via Kjøpsloven, dette om siden din ikke kommer opp innen rimelig tid etter samtalen og før faktura er sendt ut – dette er det veldig liten sannsynlighet at vil skje.
Har man først inngått en avtale rådes det videre at man leser og registrerer forholdet til Varslingslisten, der får man forskjellige råd om ting man kan prøve å gjøre.
Det er beklagelig å si, men har du først inngått en avtale på denne måten bør man bare ta det som lærdom i stedet for å slite seg ut med papirmøller som lite sannsynlig vinner frem til noe som helst annet enn å ta all energi fra deg.

Lykke til!

Selv har jeg startet opp for med selv etter at jeg snublet over en mulighet. Jeg kan med hånden på hjertet si at det å jobbe for meg selv, er den største gaven jeg har gitt meg selv.


Nina H. Blomberg


2 kommentarer:

 1. Hei!
  Helt klart et godt poeng her. Bra innlegg. Skal følge med fremover.

  Mvh
  Sigve

  SvarSlett
 2. Takk for nyttig informasjon, jeg har akkurat gått i fella og prøver å komme meg ut av den.

  Et spørsmål om du har mulighet til å svare:
  Hvis selger ikke har opplyst at samtalen blir tapet, har jeg da noen mulighet?
  Skal ikke uansett iflg Angrefristloven avtalen være skriftlig, dvs at du skal få sendt informasjon om angrerett osv.?
  Og, gjelder det du skrev om at næringsdrivende ikke har samme angrerett som privatpersoner når jeg har opprettet et enmannsforetak som ikke er igangsatt ennå?
  Takker for svar og hjelp
  Mvh
  Grete Iversen

  SvarSlett